Urodinamica

Ce este Urodinamica?

Testele urodinamice evalueaza cat de bine vezica urinara, sfincterul uretral si uretra pastreaza si evacueaza urina. Aceste teste arata functionalitatea vezicii urinare si motivele retentiei de urina dar si incontinentei urinare.

Exista numeroase teste si ele sunt recomandate in functie de simptomatologia pacientului. Aceste teste sunt:

-Cistometria;
-Electromiografia;
-Profil uretral;
-Uroflowmetria;
-Studiu presiune-volum.

urodinamica

De ce este nevoie de Urodinamica?

Urodinamica ajuta la identificarea cauzelor unor probleme ca:-pierderi de urina, golire incompleta a vezicii, urgenta mictionala, frecventa mictionala crescuta, jet urinar slab, jet urinar intrerupt, infectii urinare frecvente.

Un pacient cu astfel de simptome poate necesita, pe langa testele uzuale (examen de urina, urocultura) si unul sau mai multe teste de Urodinamica.

Este necesar ca pacientul sa se prezinte cu vezica plina inainte de realizarea testelor de urodinamica.

Cum functioneaza aparatul urinar inferior?

Aparatul urinar inferior cuprinde vezica urinara si uretra.

Vezica urinara este un organ rotund-ovalar, cavitar care depoziteaza temporar urina produsa de rinichi. Este fixata in abdomenul inferior de muschii pelvini.

Vezica este relaxata cand nu este plina. In momentul in care aceasta devine plina impulsuri nervoase provenite de la creer stimuleaza contractia acesteia, cu relaxarea sfincterului urinar si evacuarea urinii prin intermediul uretrei. Sfincterul uretral se contacta si respectiv relaxeaza invers fata de vezica urinara impiedicand astfel pierderile de urina dar si retentia de urina.

Dupa procedura

Dupa efectuarea diferitelor teste de urodinamica este posibil ca pacientul sa resimta doscpnfort usor la nivelul uretrei. Este recomandat ca acesta sa consume multe lichide si va primii un tratament simptomatic corespunzator.

Adresa: Strada Carei nr. 9B, Timisoara

Telefon

Telefon

0256.227.713/ 0726.174.750

Email

Email

contact@uroclinica.ro